Jak wyposażyć lokal gastronomiczny?

Każdy, kto planuje otworzyć własny obiekt gastronomiczny powinien przygotować sobie listę niezbędnych elementów. Wyposażenie kuchni w restauracji nie musi być drogie. Ważne jest, aby znaleźć zaufanego dystrybutora (jednym z nich jest XXLGastro.pl), który oferuje nie tylko korzystne ceny, ale również sprzęt wysokiej jakości. Jest to element kluczowy, który decyduje o opłacalności danej inwestycji. Słaby sprzęt nie tylko utrudnia pracę, ale także wymaga wymiany po relatywnie krótkim okresie.

Co kupić na początek?

W pierwszej kolejności należy określić profil naszej restauracji. Inne wyposażenie wymagane jest w przypadku pizzerii, czy też knajpy serwującej domowe burgery. Jeśli Twój budżet nie jest zbyt wysoki, postaw na absolutne minimum. Dopiero po kilku miesiącach funkcjonowania obiektu można stwierdzić, które sprzęty należy dokupić. Być może na starcie nie będzie potrzebna zmywarka, czy też dodatkowa zamrażarka.

W przypadku eleganckiej restauracji niezbędnym zakupem jest piec konwekcyjny, czy też płyta indukcyjna. Serwując zróżnicowane potrawy nie można używać wyłącznie mikrofali. Oczywiście jest ona przydatna, jednak znacznie częściej użytkuje się ją w barach typu fast-food. Warto również pamiętać o zestawie sztućców, talerzy, czy też szklanek.

Warto dodać, że w kuchni restauracyjnej powinny znaleźć się produkty, które każda gospodyni ma w swojej kuchni. Niezbędnym elementem może być maszynka do mielenia mięsa, frytkownica, czy też szatkownice. Kompletując sprzęt drobny dobrze jest pamiętać o cedzakach, sitach kuchennych, otwieraczach do puszek, czy też wałkach do ciasta.

Jakie meble do kuchni?

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że kompleksowe wyposażenie kuchni w lokalu gastronomicznym wymaga zakupu profesjonalnych mebli. Są one niezbędne, aby prawidłowo przechowywać posiadany sprzęt oraz akcesoria. Wpływają na komfortową i ergonomiczną pracę. Meble gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej spełniają rygorystyczne normy i standardy. Warto postawić na produkty znanych producentów (np. Hendi, Revolution, Bartscher). Wysokojakościowe meble są gwarancją funkcjonalności, ponadprzeciętnej wytrzymałości, a także bezpieczeństwa.

Przygotowywanie posiłków w restauracji wymaga zachowania maksymalnej higieny. Meble ze stali nierdzewnej są szybkie i bezproblemowe w czyszczeniu. Ważne jest to, że nie przenikają w nie żadne szkodliwe substancje z detergentów i środków czyszczących. Dodatkowym atutem jest fakt, że są to produkty odporne na korozję oraz oddziaływanie wysokiej temperatury.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *