
Klasyka gatunku: ciastka czekoladowe
26 marca 2021Czekolada jest tym produktem spożywczym, z którego można wyczarować przepyszne desery. Za klasykę gatunku uznaje się ciastka czekoladowe, które niejedno mają imię. Poznaj przepis na wypieki z kruchego ciasta oraz muffiny czekoladowe.
Ciastka czekoladowe są uwielbiane nie tylko z uwagi na smak, ale i prostotę oraz szybkość przygotowania. Nie potrzebujesz żadnego doświadczenia cukierniczego ani też wyszukanych produktów spożywczych.
Przepis na kruche ciastka czekoladowe
Ciastka czekoladowe rozpływają się w ustach – od pierwszego do ostatniego kęsa. Możesz je udekorować już po upieczeniu albo obsypać delikatnie cukrem przed włożeniem do piekarnika.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- ¼ szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- szczypta soli,
- 1 małe jajko,
- ½ szklanki cukru pudru,
- ½ kostki miękkiego masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Ze składników zagnieć ciasto, a następnie uformuj kulkę i owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Wykrawaj dowolne kształty i wykładaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piecz przez ok. 15 minut. Wyjmij i studź na kratce.
Przepis na muffiny czekoladowe
Muffiny czekoladowe to ciastka, które nigdy się nie znudzą – szczególnie, jeśli podstawowy przepis wzbogacisz kawałkami czekolady czy owocami.
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- ½ szklanki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- ½ szklanki oleju,
- 1 szklanka mleka,
- 1 jajko.
Zacznij od wymieszania suchych składników. W oddzielnej misce wymieszaj składniki mokre. Do produktów suchych dodaj produkty płynne i mieszaj krótko – tylko do połączenia.
Formę do babeczek wyłóż papilotkami, a następnie wypełnij je masą – do ok. ¾ wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz przez ok. 20 minut.
Muffiny wyjmij z formy i studź na kratce. Po ostygnięciu możesz je dowolnie udekorować, np. polać płynną czekoladą, ozdobić kremem śmietanowym lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!

Adam Kostrzewski, urodzony i wychowany w Warszawie, jest autorem portalu „Wieści z Warszawy”, poświęconego życiu miasta i jego mieszkańcom. Od najmłodszych lat pasjonuje się historią i kulturą stolicy, co zaowocowało stworzeniem setek artykułów, które dostarczają aktualnych informacji o wydarzeniach, miejscach i ludziach związanych z Warszawą. Adam z zaangażowaniem przybliża czytelnikom zarówno codzienne sprawy miasta, jak i mniej znane historie, pokazując bogactwo warszawskiej tradycji i nowoczesności.