Klasyka gatunku: ciastka czekoladowe

Klasyka gatunku: ciastka czekoladowe

26 marca 2021 0 przez Adam Kostrzewski

Czekolada jest tym produktem spożywczym, z którego można wyczarować przepyszne desery. Za klasykę gatunku uznaje się ciastka czekoladowe, które niejedno mają imię. Poznaj przepis na wypieki z kruchego ciasta oraz muffiny czekoladowe.

Ciastka czekoladowe są uwielbiane nie tylko z uwagi na smak, ale i prostotę oraz szybkość przygotowania. Nie potrzebujesz żadnego doświadczenia cukierniczego ani też wyszukanych produktów spożywczych.

Przepis na kruche ciastka czekoladowe

Ciastka czekoladowe rozpływają się w ustach – od pierwszego do ostatniego kęsa. Możesz je udekorować już po upieczeniu albo obsypać delikatnie cukrem przed włożeniem do piekarnika.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • ¼ szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • szczypta soli,
  • 1 małe jajko,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • ½ kostki miękkiego masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Ze składników zagnieć ciasto, a następnie uformuj kulkę i owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Wykrawaj dowolne kształty i wykładaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.

Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piecz przez ok. 15 minut. Wyjmij i studź na kratce.

Przepis na muffiny czekoladowe

Muffiny czekoladowe to ciastka, które nigdy się nie znudzą – szczególnie, jeśli podstawowy przepis wzbogacisz kawałkami czekolady czy owocami.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • ½ szklanki oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko.

Zacznij od wymieszania suchych składników. W oddzielnej misce wymieszaj składniki mokre. Do produktów suchych dodaj produkty płynne i mieszaj krótko – tylko do połączenia.

Formę do babeczek wyłóż papilotkami, a następnie wypełnij je masą – do ok. ¾ wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz przez ok. 20 minut.

Muffiny wyjmij z formy i studź na kratce. Po ostygnięciu możesz je dowolnie udekorować, np. polać płynną czekoladą, ozdobić kremem śmietanowym lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!