
Piekarnia Warszawa – top10 ranking
8 kwietnia 2021Jaka piekarnia w Warszawie jest najlepsza? Chyba nie ma osoby, która nie skusiłaby się na jeszcze ciepłą kromkę chleba z masłem lub świeżą drożdżówkę z owocami sezonowymi. Jednak wraz z upływem lat coraz trudniej o zakup prawdziwego, tradycyjnego bochenka chleba pieczonego na zakwasie. Na szczęście wśród piekarni w Warszawie znajduje się kilka, które są w stanie zaoferować takie pieczywo nawet od wczesnych godzin porannych.
Przedstawiamy Wam 10 najlepszych piekarni w Warszawie, które bazują na kilkuletnich recepturach wypieku pieczywa.
Piekarnia Vincent
Lubicie francuskie pieczywo? Z pewnością ten kraj kojarzy się Wam z pysznymi bagietkami, rogalami, chlebami robionymi na zakwasie, który nadaje im wyjątkowego smaku. Piekarnia Vincent, która swoje lokale ma w wielu miejscach w Warszawie i okolicy specjalizuje się właśnie we francuskich klimatach, co ma swoje odzwierciedlenie w wykonywanych przez tę piekarnię wypiekach. Właściciele i pracownicy dbają o to, aby jakość składników używanych do pieczenia była zawsze najwyższa, co gwarantuje niezapominane doznania smakowe. Piekarnię Vincent w Warszawie znajdziecie w następujących miejscach:
- Plac Grzybowski 2
- Hub rondo Daszyńskiego 2b
- Proximo II ul. Przyokopowa 26
- CH Arkadia Westfield
- ul. Nowy Świat 64
- ul. Chmielna 21
- ul. Marszałkowska 28
- Varso Place ul. Chmielna 71
- CH Złote Tarasy
- Hala Koszyki
- ul. Francuska 27 A
- ul. Białostocka 42
- CH Galeria Wileńska
- ul. Grochowska 304
- CH Atrium Promenada
- Proces Kawki ul. Kłopotowskiego 23 / 25
- CH Galeria Mokotów
- CH Sadyba Best Mall
- CH Blue City
- CH Galeria Młociny
- CH Wola Park
- CH Atrium Targówek
Piekarnia Rzemieślnicza Rano przy ul. Stalowej 47
Nie dość, że piekarnia oferuje pyszne pieczywo to znajduje się również w świetnej lokalizacji – w urokliwej kamienicy na warszawskiej Pradze Północ. Świetnie wpasowała się w przedwojenny klimat okolicy. W ofercie piekarni znajdują się nie tylko chleby. Macie możliwość spróbowania chałki, szkockich ciasteczek oraz brioche z kremem. Jest to jeden z piekarni w Warszawie, która daje możliwość oglądania procesu powstawania pieczywa.
Bakery Wilanów przy ul. F. Klimczaka 1
Tę piekarnię każdy Warszawiak powinien odwiedzić choćby raz w życiu! W ofercie znajduje się naprawdę szeroki wybór chlebów – od pszennych po żytnie, a każdy z nich został upieczony na zakwasie. Smak pieczywa wzbogacają dodatki, np. pestki słonecznika lub czarnuszka. Oczywiście tu również nie zabraknie czegoś dla fanów słodkości! Piekarnia oferuje wypiekane na miejscu słodkie drożdżówki z dodatkiem świeżych owoców.
Piekarnia Rzemieślnicza Picador przy ul. Konstruktorskiej 9
Jest to kolejna piekarnia w Warszawie, która jest naprawdę godna polecenia. Zlokalizowana w popularnym warszawskim „Mordorze”, świeży i ciepły oferuje już od godziny 6 rano! W dość krótkim czasie podbiła serca warszawiaków, a zwłaszcza tych pracujących w pobliskich wieżowcach. Jest to jednak nie tylko świetna opcja dla zapracowanych osób, ale również mieszkańców pobliskich bloków, których swego czasu zaczęło przybywać w tej okolicy.
- Parki w Warszawie
- Gdzie na rolki w Warszawie?
- Gdzie wejść na dach w Warszawie?
- Dlaczego warto rozważyć gotowe posiłki dla psa?
Piekarnia Piwoński przy ul. Jana Pawła II 38
Teraz coś dla fanów tradycji i rodzinnych receptur. Wypiek pieczywa odbywa się według strzeżonych receptur, a jego smak nie zmienia się mimo upływu lat. Po pieczywo przychodzą tu całe pokolenia warszawiaków. Śmiało można stwierdzić, że jest to najlepsza piekarnia w Warszawie, zwłaszcza jeżeli gustujesz w tradycyjnych wypiekach.
Manufaktura Chleba Pajda przy ul. Montwiłłowskiej 1
Będąc na warszawskim Targówku koniecznie musisz zajrzeć do tego lokalu. Zapach pieczonego chleba unosi się na długo przed zobaczeniem zarysu budynku, w którym zlokalizowano piekarnię. Serca mieszkańców z okolicznych bloków podbijają zwłaszcza żytnie chlebki na zakwasie oraz bostock.
Piekarnia Cała w Mące przy ul. Krasińskiego 18
Piekarnię założyła Monika Walecka, która swoją działalność rozpoczynała w Forcie Kręglickich. Już od godzin porannych można zauważyć kolejkę mieszkańców Żoliborza i pobliskich Bielan. Odwiedzając lokal koniecznie trzeba spróbować bajgli oraz chleba z Miso.
Pochlebnie przy ul. Solec 81b
Naprawdę duże bochenki chleba można dostać tutaj w niskiej cenie. Oprócz tradycyjnych chlebów na zakwasie, kupisz tu brioszki do burgerów, które uznawane są za jedne z najlepszych w Warszawie!
Piekarnia Bread Morning przy al. KEN 11
Warszawska piekarnia uwielbiana za słodkie wypieki, a zwłaszcza chałkę i drożdżówki. Prawdziwym hitem wśród klientów stał się również chleb z Jalapeno i serem, który najlepiej smakuje na ciepło.
Mąka i Woda 2.0 przy ul. Chmielnej 13a
Jedna z niewielu warszawskich piekarni, która oferuje na miejscu mielenie ziarna, a to na pewno wpływa na niesamowity smak powstałych wypieków. Jednym z najlepszych jest tutaj żytni chleb na zakwasie.
Holi Bread w Hali Mirowskiej
Nie jest to typowa piekarnia, ponieważ chleby sprzedawane są na stoisku. Nie wpływa to jednak na jakość oferowanych wypieków, ponieważ wciąż są one świeże i chrupiące. Prawdziwą furorę robią słodkie bułeczki i drożdżówki!

Adam Kostrzewski, urodzony i wychowany w Warszawie, jest autorem portalu „Wieści z Warszawy”, poświęconego życiu miasta i jego mieszkańcom. Od najmłodszych lat pasjonuje się historią i kulturą stolicy, co zaowocowało stworzeniem setek artykułów, które dostarczają aktualnych informacji o wydarzeniach, miejscach i ludziach związanych z Warszawą. Adam z zaangażowaniem przybliża czytelnikom zarówno codzienne sprawy miasta, jak i mniej znane historie, pokazując bogactwo warszawskiej tradycji i nowoczesności.