
Poznaj zalety pieców konwekcyjnych
3 września 2020Prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego nie jest łatwym zadaniem, ale można w dużym stopniu uprościć pracę, inwestując w dobrej jakości piec konwekcyjno-parowy. Możliwości tego typu urządzeń są ogromne, dlatego znalazły szerokie zastosowanie przede wszystkim w restauracjach. Piec konwekcyjny pozwala na przegotowywanie smacznych i aromatycznych potraw w sposób szybki i ekonomiczny. Firma może wobec tego liczyć na zadowolenie swoich klientów i dodatkowo na niemałe oszczędności. Urządzenie to jest w stanie zastąpić wiele tradycyjnych sprzętów używanych w gastronomii.
Dlaczego warto zainwestować w piec konwekcyjny?
W przypadku pieców konwekcyjno-parowych obróbka termiczna następuje pod wpływem działania suchego powietrza i pary. Innowacyjny system działania sprawia, że zapachy wydzielane przez przygotowane we wnętrzu pieca potrawy nie przenikają do sąsiadujących komór, co pozwala zachować oryginalny aromat każdej z nich. Co więcej, oddziałujący na jedzenie strumień powietrza rozkłada się równomiernie po całym wnętrzu pieca, co minimalizuje ryzyko przypalenia czegokolwiek do minimum. Za przyspieszenie obróbki termicznej w dużej mierze odpowiada para wodna, dzięki czemu zamówione dania szybciej trafiają do głodnych klientów, co przekłada się oczywiście na ich zadowolenie i większe prawdopodobieństwo ponownego odwiedzenia lokalu i skorzystania z oferty. W piecach konwekcyjno-parowych można wykonywać szereg czynności – gotowanie, pieczenie, smażenie, blanszowanie, grillowanie, odgrzewanie. Te nowoczesne urządzenia sprawdzą się w każdej restauracji, niezależnie od jej specyfiki i tego, co znajduje się w jej ofercie.
Czym wyróżnia się piec konwekcyjno-parowy?
Piece konwekcyjne posiadają solidną konstrukcję, co przekłada się na wydłużony okres żywotności. Do ich zalet zaliczyć można niskie zużycie wody i oszczędność energii elektrycznej/gazu, szybkie i efektywne przygotowanie wszelkiego typu potraw. Ze względu na swoje niewielkie gabaryty urządzenie zajmuje niewiele miejsca, co pozwala zaoszczędzić wolne miejsce w pomieszczeniu. Jeśli firmie zależy na przygotowywaniu zdrowego i smacznego jedzenia w krótka czasie, warto zainteresować się piecem konwekcyjnym. Jest on łatwy w obsłudze i utrzymaniu w czystości. Odznacza się świetną izolacją termiczną, przyrządza potrawy bez utraty ich objętości. Szukając pieca konwekcyjno-parowego do swojego lokalu gastronomicznego, warto skierować swoją uwagę na sprawdzone produkty, renomowanych producentów, takimi jak tutaj. Można mieć wtedy pewność co do jakości i bezpieczeństwa użytkowania. Piec Unox to nowoczesne i wszechstronne urządzenie przeznaczone do profesjonalnych kuchni, dostępny w wersji z panelem sterowania manualnym lub cyfrowym. Odznacza się najwyższą jakością, wysoką wydajnością, prostą obsługą i niezawodnością. Powstaje przy wykorzystaniu innowacyjnych rozwiązań technologicznych, co przekłada się na trwałości i długoletni okres żywotności.

Adam Kostrzewski, urodzony i wychowany w Warszawie, jest autorem portalu „Wieści z Warszawy”, poświęconego życiu miasta i jego mieszkańcom. Od najmłodszych lat pasjonuje się historią i kulturą stolicy, co zaowocowało stworzeniem setek artykułów, które dostarczają aktualnych informacji o wydarzeniach, miejscach i ludziach związanych z Warszawą. Adam z zaangażowaniem przybliża czytelnikom zarówno codzienne sprawy miasta, jak i mniej znane historie, pokazując bogactwo warszawskiej tradycji i nowoczesności.