
Uprawy zboża w Polsce. Których gatunków uprawia się u nas najwięcej?
24 kwietnia 2020Zboża należą w Polsce do najpopularniejszych upraw. Do najchętniej wybieranych rodzajów tych roślin zaliczane są: pszenica, jęczmień, żyto oraz owies. Każde z nich ma wiele cech charakterystycznych, od których zależy specyfika upraw.
Pszenica
Zboże to wymaga żyznej gleby, najlepiej jeśli będzie w niej dostatecznie dużo wapnia. Pszenica ozima jest wysiewana w okolicy września, zaś zbiory należy skończyć maksymalnie w połowie sierpnia. Przez cały okres wzrostu należy oczywiście kontrolować, czy na roślinach nie pojawiły się objawy żadnej choroby. Niestety, zboże to jest podatne na różnego rodzaju grzyby. Zagrażają mu również chwasty. Aby uniknąć ryzyka związanego z tymi zagrożeniami, warto odpowiednio wcześnie zastosować środki ochronne. Więcej na ich temat można przeczytać na stronie firmy Syngenta.
Jęczmień
W jego przypadku istnieje możliwość zasiewania jesienią i wiosną. W Polsce popularniejsza jest druga odmiana, czyli jęczmień jary. Jest on wykorzystywany między innymi przy produkcji kasz albo piwa. Sprawdzi się również przy produkcji paszy zwierzęcej.
Żyto
To jeden z najmniej wymagających gatunków zboża. Poradzi sobie w niemal każdych warunkach, o ile zapewni mu się odpowiednią ilość wody i zadba o dostosowane do jego potrzeb nawożenie. Istotną cechą żyta jest również dość duża odporność na niższe temperatury, dlatego doskonale sprawdza się w polskim klimacie. Żyto pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka dzięki wysokiej zawartości błonnika.
Owies
Owies, w przeciwieństwie do żyta, potrzebuje żyznej gleby i większej ilości wilgoci. Wysiew tego zboża następuje wiosną. Zaleca się, by prace rozpocząć już pod koniec marca. Podobnie jak w przypadku innych gatunków zbóż, zbioru owsa dokonuje się w sierpniu. Roślina ta jest bogata w liczne wartości odżywcze. Znajduje ona szerokie zastosowanie w branży spożywczej. Produkuje się z niej mąkę, olej i popularne płatki owsiane.
Uprawa zboża, niezależnie od jego rodzaju, wymaga nie tylko dużych nakładów pracy. Równie ważne jest dobranie odpowiednich środków ochrony tych roślin, tak aby możliwe było zebranie jak największych zbiorów.
Materiał partnera

Adam Kostrzewski, urodzony i wychowany w Warszawie, jest autorem portalu „Wieści z Warszawy”, poświęconego życiu miasta i jego mieszkańcom. Od najmłodszych lat pasjonuje się historią i kulturą stolicy, co zaowocowało stworzeniem setek artykułów, które dostarczają aktualnych informacji o wydarzeniach, miejscach i ludziach związanych z Warszawą. Adam z zaangażowaniem przybliża czytelnikom zarówno codzienne sprawy miasta, jak i mniej znane historie, pokazując bogactwo warszawskiej tradycji i nowoczesności.