
Ile zarabia kelnerka w Warszawie?
22 lutego 2021Odpowiedź na pytanie „Ile zarabia kelner lub kelnerka w Warszawie?„, to odpowiedź dość złożona. Mowa tu dokładnie o tym, że łatwo jest powiedzieć ile mniej więcej może zarobić kelner w tym mieście, ale taki strzał w ciemno to nie pewna odpowiedź, bo restauracje różnią się od siebie klasą i co najważniejsze napiwki w ich przypadku też są różne. Napiwki też nie są stałe, czyli jednego dnia zgarnie się sto złotych z napiwków, a drugiego mniej niż trzydzieści, bo ruch w restauracjach, czyli nawet w tych najlepszych nie jest taki sam każdego dnia i co najistotniejsze nie każdy klient zostawia napiwki, bo wielu klientów liczy pieniądze i to zwłaszcza w tych kryzysowych niepewnych czasach.
- Zarobki w Warszawie – ile wynosi średnia pensja?
- Zarobki kierowcy ubera w Warszawie
- Zarobki taksówkarza w Warszawie
Zarobki kelnera a napiwki
Na zarobki kelnera i kelnerki wpływają również napiwki zostawiane przez zadowolonych klientów. Klienci bogaci zazwyczaj odwiedzają lepsze restauracje, w których standardy jeśli chodzi o poziom dań są znacznie wyższymi. Tam też kelnerzy i kelnerki zarabiają więcej, jeśli chodzi o Warszawę, bo mają wyższą stawkę na godzinę. Problem tkwi tylko w tym, że ludzie bogaci doskonale liczą, bo tacy ludzie poznają wartość pieniądza od najmłodszego i dlatego doskonale w głowie przeliczają wartość zamówionych dań dając tylko ten minimalny napiwek. Natomiast kelnerzy w tych lepszych restauracjach mają więcej pracy, bo te lepsze restauracje mają znacznie więcej pozycji. Mowa tu o daniach, które gotuje się lub piecze wyłącznie z ekologicznych produktów i o daniach z kuchni Włoskiej, Tajskiej lub Rumuńskiej. W sumie jest to spore menu, które w znacznym stopniu muszą zapamiętać i mistrzowie kuchni i kelnerzy zbierający zamówienia.
- Ile zarabia nauczyciel w Warszawie
- Ile zarabia motorniczy w Warszawie
- Ile zarabia księgowa w Warszawie
Większa ilość komplikacji jeśli chodzi o codzienne zadania powinna się przekładać na wyższe zarobki kelnera i to zwłaszcza, jeśli chodzi o Warszawę i najbliższe okolice, ale w tych mniej pewnych ekonomicznie czasach dostatecznie wysokie zarobki to nie sprawa oczywista, bo wtedy trudniej i o pracę i o zadowalające napiwki. Dowodem na to są ludzie bogaci, którzy liczą dosłownie każdy grosz, jeśli chodzi o ewentualny napiwek.
Zarobki kelnerów i kelnerek w znanych restauracjach
Sieć restauracji działająca w Warszawie może być dla kelnera lub kelnerki szansą na dobre zarobki i na rozwój zawodowy, bo taka sieć może być tą powiązaną z jakością, czyli w każdej z restauracji poziom ma być dokładnie ten sam lub nawet nieco wyższy, jeśli chodzi o trzymanie się przepisów i jakość. Jednym słowem taka lepsza sieć Warszawskich restauracji, to dla kelnerów dobre zarobki i ciekawe napiwki od klientów, bo restaurację z takiej sieci wybiera się głównie ze względu na renomę, ale sieci mają też drugą stronę medalu, czyli trafiają się też i takie, w których przypadku jedna restauracja jest rewelacyjną, a ta druga już nie. Właściciele sieci takich restauracji niekiedy ratują sytuację i poprawiają jakość usługi w tej najgorszej restauracji, po to by przyciągnąć klientów, czyli po to by zarobić. Takie podwyższanie jakości jest ostatnio sprawą modną, czyli powiązana też z programami telewizyjnymi, ale na takie podwyższenie jakości usługi składa się wzorowa praca mistrzów kuchni i kelnerów, którzy muszą być usatysfakcjonowani, jeśli chodzi o całokształt zarobków.

Adam Kostrzewski, urodzony i wychowany w Warszawie, jest autorem portalu „Wieści z Warszawy”, poświęconego życiu miasta i jego mieszkańcom. Od najmłodszych lat pasjonuje się historią i kulturą stolicy, co zaowocowało stworzeniem setek artykułów, które dostarczają aktualnych informacji o wydarzeniach, miejscach i ludziach związanych z Warszawą. Adam z zaangażowaniem przybliża czytelnikom zarówno codzienne sprawy miasta, jak i mniej znane historie, pokazując bogactwo warszawskiej tradycji i nowoczesności.