Jakie warzywa na grilla?

Jakie warzywa na grilla?

9 sierpnia 2021 0 przez Redakcja

W czasie sezonu grillowego sięgamy po coraz to nowsze produkty poza tradycyjną kiełbaską i karkówką. Coraz częściej ludzie decydują się na grillowanie warzyw z uwagi na ich właściwości zdrowotne jak i wspaniały smak. Jeżeli stawiamy na warzywa z grilla, najlepiej zdecydować się na te sezonowe jak i świeże. Najlepiej sprawdzą się te pochodzące od lokalnych dostawców. Jeżeli jesteś z okolic Warszawy i masz zamiar przyrządzić na grillu świeże warzywa, to zaglądnij do sklepu „Zieleniaczek”, znajdziesz tam ogromny wybór świeżych i dorodnych warzyw. Co ważne, możesz zamówić z dostawą prosto do domu, dzięki czemu zaoszczędzisz czas na dojazdy do sklepu.

Grillowane warzywa – jakie wybrać?

Jeżeli decydujesz się na grillowanie kolorowych smakołyków, a nie masz czasu, by biec do sklepu, możesz zamówić warzywa z dostawą do domu. Przygotowanie ich nie jest wcale trudne, możesz je po prostu wrzucić na ruszt lub zrobić z nich szaszłyki, ale jakie warzywa na grilla nadadzą się najlepiej? Okazuje się, że praktycznie wszystkie! Warzywa miękkie jak i twarde, te duże i małe, po prostu każde. Poniżej znajdziesz jednak te, które z grilla smakują najwspanialej.

szaszłyki

Grillowanie warzyw – najczęściej wybierane

  • kukurydza,
  • bakłażan,
  • cukinia,
  • ziemniaki,
  • papryka,
  • cebula.

Zanim jednak przystąpisz do grillowania warzyw, trzeba pamiętać, aby je dokładnie umyć, następnie przygotować warzywa, czyli pokroić w plastry lub kawałki. Do grillowania można użyć różnych przypraw, marynat lub po prostu przyrządzić je bez doprawiania.

Ciekawostka!

Najlepszą i najprostszą marynatą nadającą się do wszystkich warzyw jest prosta kompozycja zawierająca oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Ich smak połączony z tak przygotowaną marynatą jest niepowtarzalny. Wypróbuj!

Grillowanie warzyw – rzadziej wybierane

Na wstępie warto zaznaczyć, że jeżeli warzywa są z tych mniej popularnych do grillowania, nie oznacza, że są gorsze! Dobrze przyrządzone będą na pewno smakować wyśmienicie. Trzeba też wiedzieć, że te warzywa nie są trudniejsze w przygotowaniu niż te najbardziej popularne.

  • brokuły,
  • szparagi,
  • pieczarki,
  • kapusta,
  • buraki,
  • boczniaki,
  • por,
  • marchew,
  • cykoria.

Jak grillować warzywa i z czym je podawać

Grillowanie warzyw wcale nie jest trudne, wystarczy pokroić je w plastry lub kawałki, dodać ulubione przyprawy lub marynatę albo bez dodatków po prostu ułożyć na rozgrzanym ruszcie. Wystarczy tylko pilnować, aby się nam nie przypaliły. Gdy będą już zarumienione to czas, aby zdjąć je z rusztu.

Ciekawostka!

Pamiętaj, że np. pieczarki i szparagi nie mogą być długo grillowane, a zaledwie kilka minut. Wszystko po to, aby pozostałe chrupiące i jędrne.

Z czym podawać?

Na pewno trzeba zaznaczyć, że warzywa z grilla świetnie smakują solo, ale można je podawać z wieloma dodatkami. Zdecydowanie najczęściej podaje się je z mięsem, można zrobić np. szaszłyki z kurczaka z dodatkiem pieczarek, papryki i cebuli – klasyk. Można również jeść z karkówką, skrzydełkami, kaszanką i naprawdę wieloma innymi rodzajami mięs. Ludzie coraz częściej wybierają na grilla rybę. Do tego rodzaju mięs również można wykorzystać większość warzyw. Jeżeli ktoś rezygnuje z mięs, to może wykorzystać np. czosnkowy chlebek, czy różnego rodzaju sery. Na koniec nie można nie wspomnieć o podaniu z dodatkiem ziół, które obsypane na warzywach uwolnią ich olejki eteryczne, przez co nasze danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.

Zioła pasujące do grillowanych warzyw:

  • czosnek niedźwiedzi,
  • tymianek,
  • oregano,
  • rozmaryn,
  • cząber,
  • bazylia.

Warzywa grillowane – przepisy

Oto kilka przepisów, dzięki którym grillowane warzywa będą jeszcze pyszniejsze!

Warzywa po indyjsku

składniki:

  • cukinia – 1 sztuka,
  • bakłażan – 1 sztuka,
  • papryka czerwona – 1 sztuka,
  • marchewka – 1 sztuka,
  • cebula czerwona – 2 sztuka,
  • ząbki czosnku – 3 ząbki,
  • świeża kolendra – 0,5 pęczka,
  • papryczka chili – 1 sztuka
  • małe kłącze imbiru – 1 sztuka,
  • przyprawa do grilla – 2 łyżki,
  • olej – 0,3 szklanki,
  • olej sezamowy – 0,3 szklanki,
  • cytryna – 2 sztuki,
  • garam masala – 1 łyżka

Krok 1

Wszystkie warzywa oprócz chili dokładnie umyj i pokrój w cienkie plastry. Marchewkę i cebulę wcześniej należy obrać ze skórki, a w papryce usunąć gniazda nasienne. Przygotowane warzywa przełóż do miski.

Krok 2

Do naczynia należy wlać obydwa oleje, dodać sok z cytryn, oraz jedno drobno pokrojone chili i czosnek.

Krok 3

Do naczynia dodaj garam masale, starty imbir oraz przyprawę do grillowania.

Krok 4

Do gotowej marynaty dodaj wszystkie pokrojone warzywa. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na około 30 minut.

Krok 5

Warzywa wyłóż na rozgrzany ruszt. Grilluj je, aż będą zarumienione. Po usmażeniu przełóż je do naczynia, w którym znajdowała się marynata.

Krok 6

Warzywa w naczyniu posyp świeżo posiekaną kolendrą i od razu podawaj. Smacznego!

Sałatka z grillowanych papryk

składniki:

  • czerwone papryki – 8 sztuk,
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki,
  • ocen winny – 3 łyżki,
  • ser feta – 200 gramów,
  • orzeszki np. pinii – 50 gramów,
  • rukola – graść,
  • mieszanki ziół i przypraw do smaku

Krok 1

Orzeszki należy uprażyć na patelni.

Krok 2

Paprykę przekrój na cztery części, oczyść z nasion i grilluj pod przykryciem po około 5 minut z każdej strony. Musi być opieczona i miękka.

Krok 3

Z gotowej papryki usuń skórkę, następnie pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj w misce z octem, oliwą i ulubionymi przyprawami.

Krok 4

Sałatkę podawaj z rukolą, serem feta, i orzeszkami. Smacznego!

Sałatka z grillowanych warzyw i kurczaka

składniki:

  • pierś z kurczaka – 800 gramów,
  • cukinia – 1 sztuka,
  • czerwona papryka – 1 sztuka,
  • sałata – 1 sztuka,
  • rucola – pęczek,
  • świeża bazylia – garść,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • ocel balsamiczny – 2 łyżki,
  • oliwa z oliwek – 0,5 szklanki,
  • przyprawa do kurczaka – 4 łyżeczki.

Krok 1

Mięso należy zamarynować w oliwie wraz z przyprawą do kurczaka.

Krok 2

Paprykę oczyść z nasion i pokrój w grube plastry. Cukinie pokrój w grube talarki. Pokrojone warzywa dodaj do mięsa i marynuj wszystko razem około 20 minut.

Krok 3

Warzywa i mięso przełóż na rozgrzany ruszt i grilluj aż będą zarumienione i soczyste.

Krok 4

Zgrillowane mięso pokrój w paski, a następnie wszystko przełóż do miski.

Krok 5

Do miski wlej pozostałą oliwę, ocet, starty czosnek oraz liście sałaty i bazylii.

Krok 6

Wszystko razem wymieszaj i podawaj. Gotowe!

Sezon grillowy to wspaniały czas, który chyba większość z nas lubi. Jeżeli jeszcze nie próbowałeś warzyw z grilla, a lubisz grillować to czas, aby to zmienić i wypróbować. Z pewnością doznasz nowych doznań smakowych, takie ziemniaki, papryka czy cukinia z grilla wspaniale nadadzą się jako dodatek do mięs, serów czy nawet aby je jeść bez dodatków.